Nukleærmedisinsk avdeling, Rikshospitalet
Nukleærmedisinsk avdeling er en del av Klinikk for Radiologi og Nukleærmedisin (KRN) og vi er organisert på tvers i Oslo Universitetssykehus. Det er Nukleærmedisinske enheter på Rikshospitalet, Radiumhospitalet og Ullevål og der jobber bioingeniører, radiografer, leger og sekretærer. På Rikshospitalet er vi til sammen rundt 25 ansatte (15 bioingeniører/radiografer, 7 leger, 3 sekretærer). Vi holder til over Personalkantina i avsnitt B1, 2. etasje og i tillegg D7, 2. etasje der PET-senteret ligger. Rikshospitalet har adresse Sognsvannsveien 20.
Antall laber, modaliteter
Her på avdelingen gjør vi en god del avbildning av pasienter med forskjellige apparater i tillegg til lab-arbeid. Ved enheten vår har vi flere SPECT/CT, gammakameraer og 1 PET/CT, til sammen 5. Vi har tilhørende injeksjonsrom der vi gjør nukleærmedisinske injeksjoner som forberedelse til avbildning. Vi tar både planare bilder, dynamiske bildeserier og SPECT/CT-avbildning. Noen ganger må injeksjon skje samtidig med at pasient ligger klar under gammakamera for avbildning. Vi utfører mange typer funksjonsundersøkelser, hjertebelastning, nyreundersøkelser, ventrikkeltømming (magesekk), galleveisfunksjon, Thyreoidea, Parathyreoidea og dopaminreseptorfunksjon for å nevne noen. Vi måler GFR (glomerulær filtrasjonsrate) ved hjelp av kun blodprøver over en tidskurve på 4 timer for å bestemme samlet nyrefunksjon. I forbindelse med noen av undersøkelsene våre tar vi også vanlige blodprøver.
Ellers er det undersøkelser av spesifikke typer kreftvev der vi gir ulike typer radiofarmaka (radioaktivt merkede legemidler) som binder seg til spesifikke reseptorer på celleoverflaten.
Vi gir også behandling med radioaktivitet, der vi bruker isotoper som stråler lokalt (beta-stråling) og gir ønsket behandlingseffekt, enten ved forhøyet stoffskifte eller ved å slå ut kreftceller.
Vi har HOT-lab der radiofarmaka lages hver morgen og trekkes opp og klargjøres før injeksjoner utover dagen.
På PET-senteret har vi flere forberedelsesrom for pasientundersøkelser i forkant av PET/CT-avbildning. Der har strålingen mye høyere energi som ikke stoppes av blyfrakk alene. Vi har derfor en automatisk doseinjektor som brukes for redusert dosenivå til de ansatte. I Tillegg er det viktig med kort tid nær strålekilde (preparat, sprøyter, pasient) og generelt holder god avstand.
Hva er spesielt ved deres avdeling?
Vi er en liten avdeling med få ansatte, i motsetning til for eksempel Radiologisk avdeling og Medisinsk biokjemi ved Rikshospitalet. Vi jobber tett på hverandre og har et godt samarbeid med legene (nukleærmedisinerne) og sekretærene. De ansatte bioingeniører og radiografer rullerer mellom de ulike arbeidsstasjoner, både for å fordele stråledose på personale og for å holde vedlike kompetanse.
Nukleærmedisin har ikke så ofte øyeblikkelig hjelp pasienter, men enkelte av våre undersøkelser er akutte som nyrer, Thyreoidea, skjelett (mistanke om osteomyelitt), lungeemboli, å kunne sjeldne om det er infeksjon, inflammasjon eller svulst f.eks. Radiofarmaka er «ferskvare» og krever stor tilpasningsdyktighet blant de ansatte. God og gjennomarbeidet logistikk er avgjørende spesielt på PET.
Til PET/CT har vi rundt 8 pasienter hver dag, mens det varierer i antall pasienter som er til SPECT/CT og de andre nukleærmedisinske undersøkelsene. Undersøkelsene vi gjør er ofte mer tidkrevende enn en vanlig røntgenundersøkelse, som vil si at vi tilbringer mer tid sammen med hver enkelt pasient. Pasientbehandling er svært viktig for oss. Mange av våre pasienter kommer tilbake for flere undersøkelser eller kontroller, og vi legger stor vekt på at pasienten skal ha en god opplevelse hos oss.
Forberedelser er en viktig del av undersøkelsene vi gjør. Før en PET/CT-undersøkelse skal pasienten ha fastet. Dersom fasteregimet ikke er fulgt, må undersøkelsen utsettes. Før en SPECT/CT-undersøkelse av for eksempel nyrer er det viktig at pasienten har drukket rikelig med vann. Ved de aller fleste undersøkelser skal pasienten få venekanyle, slik at det radioaktive preparatet kan injiseres via den. Pasienten skal informeres om at man er radioaktiv etter injeksjon, og at vedkommende derfor skal holde avstand til barn og gravide en bestemt tid etter undersøkelsen. Hos oss er det viktig med strålehygiene! Bruk blyfrakk og hold avstand til pasienter som har blitt injisert med radioaktive preparater, så sparer man seg selv for mye unødvendig dose.
Arbeidstid, lunsj og annen praktisk informasjon
Arbeidstiden hos oss er mandag-fredag kl. 07.45-15.15, mens den som har ansvar for HOT-lab har arbeidstid fra 07.00-14.30. Vi har ikke kveldsvakt eller helgevakt. Lunsjpause er inkludert i arbeidstiden og må tilpasses dagens program. Du skal være med på Hot-lab fra kl 07.00 minst en gang i løpet av den perioden du er hos oss for å se på tillaging av radiofarmaka.
Første dag møter du i Ekspedisjonen på Nukleærmedisin Rikshospitalet, B1. 2. etasje. kl. 07.45. Studentansvarlig er
er Ragnhild Wold Ueland (rawold@ous-hf.no) og Lars-Erik Gridset (lagrid@ous-hf.no) som kan kontaktes på mail.
Fravær meldes ved å ringe Ekspedisjonen Nukleærmedisin på tlf. 230 70840.
Internunderving, demonstrasjoner eller andre møter studentene skal delta på?
Vi legger opp til en omvisning og et formøte ved start på praksis hos oss. Der går vi gjennom hva dere kan forvente å få ut av praksisperioden på 2 uker.
Hver morgen har legene gjennomgang av dagens pasienter der ulike kasus og type undersøkelser gjennomgås i fellesskap med bioingeniører og radiografer. Legene har hjernemøte en gang pr. uke der våre undersøkelser diskuteres. Det foregår flere demonstrasjoner og møter hvor pasientkasus diskuteres. Dette kan være veldig interessant og det er mulig for studenter å delta som observatør.
De forventninger vi har til deg som student er at du møter godt forberedt, har lest deg opp på nukleærmedisinsk teori. Du er engasjert og deltar med det du har lært. Du er aktiv og stiller spørsmål rundt det du er med og lærer. Du viser god pasientomsorg, er diskrèt og overholder taushetsplikten