Nukleærmedisinsk avdeling, Ullevål

Nukleærmedisinsk avdeling er en del av Klinikk for Radiologi og Nukleærmedisin (KRN) og vi er organisert på tvers i Oslo Universitetssykehus. Det er Nukleærmedisinske enheter på Rikshospitalet, Radiumhospitalet og Ullevål og der jobber bioingeniører, radiografer, leger og sekretærer. På Ullevål er vi til sammen rundt 20 ansatte (12 bioingeniører/radiografer, 6 leger, 2 sekretærer). I tillegg er det medisinske fysikere tilknyttet avdelingen. Vi har både Bioingeniør- og radiografstudenter hos oss. Vi holder til i bygg 6, 1 etasje på Ullevål sykehus.

Antall laber, modaliteter

Her på avdelingen gjør vi en god del avbildning av pasienter med forskjellige apparater i tillegg til lab-arbeid. Ved enheten vår har vi 2 SPECT/CT og 1 PET/CT. Vi har tilhørende injeksjonsrom der vi gjør nukleærmedisinske injeksjoner som forberedelse til avbildning. Vi tar både planare bilder, dynamiske bildeserier og SPECT/CT-avbildning. Noen ganger må injeksjon skje samtidig med at pasient ligger klar under gammakamera for avbildning. Vi utfører mange typer funksjonsundersøkelser, hjertebelastning, nyreundersøkelser, galleveisfunksjon, Thyreoidea og dopaminreseptorfunksjon for å nevne noen.

Ellers er det undersøkelser av spesifikke typer kreftvev der vi gir ulike typer radiofarmaka (radioaktivt merkede legemidler) som binder seg til spesifikke reseptorer på celleoverflaten.

Vi gir også behandling med radioaktivitet, der vi bruker isotoper som stråler lokalt og gir ønsket behandlingseffekt, enten ved forhøyet stoffskifte eller ved å slå ut kreftceller.

Vi har HOT-lab der radiofarmaka lages hver morgen og trekkes opp og klargjøres før injeksjoner utover dagen.

På PET-senteret har vi flere forberedelsesrom for pasientundersøkelser i forkant av PET/CT-avbildning. Der har strålingen mye høyere energi som ikke stoppes av blyfrakk alene. Vi har derfor en automatisk doseinjektor som brukes for redusert dosenivå til de ansatte. I tillegg er det viktig med kort tid nær strålekilde (preparat, sprøyter, pasient) og generelt holder god avstand.

Hva er spesielt ved deres avdeling?

Vi er en liten avdeling med få ansatte, i motsetning til for eksempel Radiologisk avdeling og Medisinsk biokjemi. Vi jobber tett på hverandre og har et godt samarbeid med legene

(nukleærmedisinerne) og sekretærene. De ansatte bioingeniører og radiografer rullerer mellom de ulike arbeidsstasjoner, både for å fordele stråledose på personale og for å holde vedlike kompetanse.

Nukleærmedisin har ikke så ofte øyeblikkelig hjelp pasienter, men enkelte av våre undersøkelser er akutte som Thyreoidea og lungeemboli, å kunne skjelne om det er infeksjon, inflammasjon eller svulst f.eks. Radiofarmaka er «ferskvare» og krever stor tilpasningsdyktighet blant de ansatte. God og gjennomarbeidet logistikk er avgjørende spesielt på PET.

Til PET/CT har vi rundt 8 pasienter hver dag, mens det varierer i antall pasienter som er til SPECT/CT og de andre nukleærmedisinske undersøkelsene. Undersøkelsene vi gjør er ofte mer tidkrevende enn en vanlig røntgenundersøkelse, som vil si at vi tilbringer mer tid sammen med hver enkelt pasient. Pasientbehandling er svært viktig for oss. Mange av våre pasienter kommer tilbake for flere undersøkelser eller kontroller, og vi legger stor vekt på at pasienten skal ha en god opplevelse hos oss.

Forberedelser er en viktig del av undersøkelsene vi gjør. Før en PET/CT-undersøkelse skal pasienten ha fastet. Dersom fasteregimet ikke er fulgt, må undersøkelsen utsettes. Før en SPECT/CT-undersøkelse av for eksempel nyrer er det viktig at pasienten har drukket rikelig med vann. Ved de aller fleste undersøkelser skal pasienten få venekanyle, slik at det radioaktive preparatet kan injiseres via den. Pasienten skal informeres om at man er radioaktiv etter injeksjon. Hos oss er det viktig med strålehygiene! Bruk blyfrakk og hold avstand til pasienter som har blitt injisert med radioaktive preparater, så sparer man seg selv for mye unødvendig dose.

Arbeidstid, lunsj og annen praktisk informasjon

Arbeidstiden hos oss er mandag-fredag kl. 07.45-15.15. Vi har ikke kveldsvakt eller helgevakt. Lunsjpause er inkludert i arbeidstiden og må tilpasses dagens program. Du skal være med på Hot-lab fra ca kl 07.00 minst en gang i løpet av den perioden du er hos oss for å se på tillaging av radiofarmaka.

Første dag møter du i radiologisk ekspedisjonen på Nukleærmedisin Ullevål, Bygg 6 1. etasje kl. 09.00. Studentansvarlig er Steffen Nedregotten som kan kontaktes på mail stened@ous-hf.no.

Fravær meldes ved å ringe eller sende sms til Håvard Stenbekk Giltvedt på 41627629.