Rikshospitalet

Rikshospitalet er del av Klinikk for radiologi og nukleærmedisin i OUS. Det er rundt 200 ansatte i avdelingen, ca. 100 er radiografer.

Radiologi Rikshospitalet har adresse Sognsvannsveien 20.

Antall laber, modaliteter
Avdelingen er inndelt i modalitetsspesifikke seksjoner for å sikre best mulig kompetanse.
Seksjonene består av konvensjonell røntgen, CT, MR og angio/intervensjon/ ultralyd.
Ved seksjon for konvensjonell radiografi er det 5 konvensjonelle laboratorier, 2 konvensjonelle laboratorier med gjennomlysning, 4 mobile røntgenapparater til bruk på ulike kliniske avdelinger og 3 ultralyd laboratorier som benyttes til barn. Ved seksjon for CT er det 3 CT laboratorier. I tillegg har seksjonen en mobil CT som benyttes til enkelte pasientgrupper som er for dårlige til transport til radiologisk avdeling. Ved seksjon for MR seksjonen er det 4 MR laboratorier. Seksjon for angio/intervensjon/ultralyd har 4 angio/intervensjons laboratorier og 3 ultralydlaboratorier til bruk for voksne pasienter.

Hva er spesielt ved deres avdeling?
Rikshospitalet har i tillegg til å ha regional og flerregionalfunksjon også landsfunksjon for mange pasientgrupper, blant annet all transplantasjonsvirksomhet i Norge. Vi håndterer derfor mange forskjellige pasientgrupper, i tillegg til at mange av pasientene har komplekse tilstander. Dette fører til at mange prosedyrer må tilpasses hver enkelt pasient underveis for å få en optimal undersøkelse. Det gjennomføres undersøkelser på en rekke inneliggende pasienter, i tillegg til polikliniske. Når det gjelder voksne har vi et bredt spekter av pasientgrupper, blant annet nevrologiske-, nevrokirurgiske-, ortopediske-, revmatologiske-, thoraxkirurgiske-, gastrokirurgiske-, hjerte- og lungepasienter. Rikshospitalet har også flere barneavdelinger, blant annet avdeling for nyfødt, barnemedisin og barnekirurgi. Vi undersøker derfor barn i alle aldersgrupper, og med mange forskjellige diagnoser. En del av barna har alvorlige diagnoser. I tillegg til dette har sykehuset intensivavdelinger både for voksne og barn. Rikshospitalet er ikke et akuttsykehus, men vi har noen grupper akuttpasienter. Dette er blant annet akutt hjerteinfarkt, akutt aorta aneurisme- og slag.

Seksjon for konvensjonell radiografi består av 21 radiografer. Her utføres et bredt spekter av gjennomlysningsundersøkelser og skjelettundersøkelser, inkludert scoliose, akse-og  benlengdemålinger. Røntgen thorax tas pre- og post operativt av mange pasienter. Postoperativt ofte med spørsmål om kontroll av CVK, pneumothorax, pleuravæske, tube- og sondeleie. Her er også flere radiografer med fordypning innen barneradiografi som primært ivaretar undersøkelser til polikliniske og inneliggende pasienter fra barneavdelingene. Ved barnelaboratoriene tas det blant annet røntgen thorax og skjelettundersøkelser. Mange av pasientene undersøkes flere ganger, og vi har derfor fokus på å optimalisere prosedyrene og holde stråledosene så lave som mulig.

Seksjon for CT består av 24 radiografer med spisskompetanse innen fagfeltet CT. 16 av radiografene har videreutdanning i CT, og 3 radiografer har MSc (master) innenfor fagfeltet CT. Radiografene arbeider selvstendig og må være kompetent til å betjene avansert apparatur optimalt for å sikre tilstrekkelig diagnostisk informasjon, samtidig som stråledosen begrenses. Radiografene administrerer kontrastmiddel, utfører og godkjenner CT-undersøkelser, samt bearbeider bildedata.  Vi utfører alle typer CT-undersøkelser, inkludert CT hjerte, intervensjonsprosedyrer og perfusjonsundersøkelser. Noen av radiografene på seksjonen gjør nå oppgaver som tidligere ble utført a radiologer; levervolumetri, aortamåling (Lesion tracking) og TAVI-målinger.

Seksjon for MR består av 26 radiografer. Disse utfører et bredt spekter av MR-undersøkelser som gjør arbeidsdagen variert, spennende og faglig utfordrende. Mange av pasientene er barn, og radiografene har høyt fokus på å få barna til å føle seg trygge samtidig som man skal levere undersøkelser av høy diagnostisk kvalitet. MR-sikkerhet har høyt fokus da mange pasienter har ulike implantater innoperert. Mange av radiografene har MR-videreutdanning og noen har også en mastergrad i MR. Fagradiografene på seksjonen jobber mye med optimalisering av protokoller; her kreves det også et godt tverrfaglig samarbeid med andre yrkesgrupper som radiologer og fysikere.

Seksjon for angio/intervensjon og ultralyd består av 22 radiografer. Her jobber radiografene tett sammen med radiologer innen fagområdene abdominal/perifer, nevro, barn, barnehjerte og ultralyd. Det utføres diagnostikk og behandling, både vaskulær og nonvaskulær intervensjon. Prosedyrene krever god kunnskap om utstyr, både medisinsk teknisk og forbruksmateriell. I tillegg er det fokus på å begrense stråledosen. Det kreves god kunnskap om anatomi og fysiologi med tanke på overvåkning, observasjon og ivaretakelse av pasienten under prosedyren.

Radiografene arbeider både selvstendig og i team med radiologene. Mange av undersøkelsene krever tett samarbeid mellom ulike yrkesgrupper. I tillegg kreves det gode kunnskaper om anatomi og patologi for å sikre en optimal undersøkelse. Viktig for alle seksjonene er derfor god kommunikasjon, for å oppnå best mulig diagnostikk og pasientbehandling/omsorg.

Arbeidstid, lunsj og annen praktisk informasjon
Arbeidstiden er fra 08:00 – 15:30. Ved MR og CT er det aktuelt å delta på kveldsvakter fra 15:00 – 22:00, dette avtales med veileder avhengig av hva som er hensiktsmessig. Lunsj tas når muligheten byr seg, vanligvis mellom 11:30 og 12:30. Første dag møter du i radiologisk ekspedisjon, D2, 2. etasje. Garderobe og arbeidstøy blir utdelt. Du må selv ha med hengelås til garderobeskapet.

Studentansvarlig er Åshild Bose, asordal@ous-hf.no. Fravær meldes på telefon 911 36 586/ 476 72 583 mellom kl. 07:30 – 07:45, i tillegg skal fravær meldes på mail til Åshild Bose.

Internundervisning, demonstrasjoner eller andre møter studentene skal delta på?
Vi forventer at studentene deltar på mandagsmøtene fra 08:00 – 08:30. Her undervises det i mange relevante temaer. I tillegg har vi faglunsjer ved de forskjellige modalitetene som studentene er velkomne til å delta på.

Som student på Rikshospitalet vil du også kunne få praksis ved Avdeling for Nukleærmedisinsk avdeling
og Kardiologisk avdeling/hjerteangio.