Ullevål sykehus

Ullevål er en del av Klinikk for radiologi og nukleærmedisin i OUS. Det er rundt 300 ansatte i avdelingen, hvor ca. 115 er radiografer.

Radiologi Ullevål har adresse Kirkeveien 166.

Antall laber, modaliteter
Avdelingen er inndelt i modalitetsspesifikke seksjoner for å sikre best mulig kompetanse. Seksjonene består av konvensjonell røntgen, CT, MR og intervensjon/ ultralyd, Legevakten og Aker.                                                                                Ved konvensjonell røntgen er det til sammen 10 laboratorier. Her er det 4 konvensjonelle laboratorier inkludert traumestue, barnerøntgen og 2 konvensjonelle med gjennomlysning. I tillegg finnes 9 mobile apparater til bruk på ulike kliniske avdelinger.
Det er 5 CT, 7 MR og 7 gjennomlysningslaboratorier (inkludert angio/intervensjon og en hybrid angio/operasjonsstue i akuttmottak).
Ullevål drifter også en «røntgenbil» med mobilt røntgenapparat som reiser rundt til kommunens sykehjem og institusjoner samt Oslo kretsfengsel.

Hva er spesielt ved deres avdeling?
Ullevål har landsfunksjon for traumepasienter, og har ansvar for flere regionale områder innenfor gastro, kar, urologi og onkologi.  Det utføres undersøkelser og intervensjonsbehandling av kritisk skadde, akutt syke, inneliggende og polikliniske pasienter, bl.a. innenfor områdene traume, onkologi, nevrologi, ortopedi, abdominale og hjerte/kar sykdommer og barn. Undersøkelsene omfatter både pre- og postoperative prosedyrer. Her er et eget barneteam som yter service til Barnesenterets inneliggende og polikliniske pasienter, samt til barn som er henvist fra fastleger eller helsestasjoner i og utenfor Oslo.
Radiografer som tilhører seksjon for CT og konvensjonell jobber i samme turnus. De utfører CT, konvensjonelle og gastrointervensjonsprosedyer. De er en del av traumeteamet på Ullevål, og teamarbeid med mange ulike yrkesgrupper er svært viktig.

På CT er det 5 CT-maskiner fra 2 ulike leverandører. Vi har stor aktivitet og det kan enkelte dager være svært hektisk. Radiografene arbeider selvstendig og må være kompetent til å betjene avansert apparatur optimalt for å sikre tilstrekkelig diagnostisk informasjon, samtidig ha fokus på stråledose. Radiografene må ha god kunnskap om anatomi og patologi, i tillegg til å kunne ivareta pasienten under prosedyren. Radiografene administrerer kontrastmiddel, utfører og godkjenner CT-undersøkelser, samt bearbeider bildedata. Vi utfører alle typer CT-undersøkelser inkludert CT-COR, CT Colon, intervensjonsprosedyrer og perfusjonsundersøkelser.

Seksjon for MR har 32 radiografer i 3 ulike turnuser som til enhver tid er tilpasset driften ved MR-laboratoriene. Teamarbeid er veldig viktig internt i egen seksjon/avdeling/klinikk, men også teamarbeid ut mot andre yrkesgrupper utenfor egen klinikk er viktig. Spesiell fokus har MR-sikkerhet og forberedelse av pasienter fra mottak/intensiv/post-operativ som skal til MR-undersøkelse. I vår seksjon har vi MR-lab’er fra 3 ulike leverandører; 5 stk. 1,5 Tesla og 2 stk. 3T. Vi jobber kontinuerlig med kompetanseheving hos radiografene slik at den er tilpasset fagets og den enkelte modalitets raske utvikling. Vi utfører alle typer MR-undersøkelser ved våre maskiner, og på en av våre 3T har vi i tillegg en større forskningsaktivitet.

Seksjon for intervensjon/ultralyd arbeider med vaskulær og non-vaskulær diagnostikk. Herunder kommer angiografi, ultralyd og intervensjon. Behandlingen utføres både på inneliggende og polikliniske pasienter. En viktig del av den vaskulære intervensjonen er behandling av traumepasienter og akutte blødninger. Radiografene går i en 5 delt beredskapsturnus og har tett samarbeid med radiologer/anestesi og oprerasjonspersonell. Vi har 4 angio-intervensjonslaboratorier, 4 ultralydlaboratorier samt en hybrid angio-operasjonstue i akuttmottaket. Radiografene har spisskompetanse på apparaturen og sikrer optimal utnyttelse med god ivaretagelse av strålevern for pasient og personell.

Arbeidstid, lunsj og annen praktisk informasjon
Arbeidstiden er fra 07:45 – 15:15 for seksjonene CT, Konvensjonell og MR.
For seksjonen Intervensjon/ Ultralyd er arbeidstiden 08:00 – 15:30.
Lunsj tas når muligheten byr seg, vanligvis mellom 11:30 og 12:30.
Oppmøte første dag avtales for hver praksisperiode. Garderobe og arbeidstøy avklares.

Studentansvarlig for alle seksjoner er Vetle Bækkelund vetbae@ous-hf.no og Cathrine Grønvold grocat@ous-hf.no  Fravær meldes på telefon til aktuelt vaktrom, i tillegg skal fravær meldes på epost til de nevnte studentansvarlige.

Internundervisning, demonstrasjoner eller andre møter studentene skal delta på?
Studenter kan delta på undervisning i avdelingen. Her undervises det i mange relevante temaer.

Som student på Ullevål kan du få deler av praksisperioden på seksjonene Legevakten, Aker,  Brystdiagnostisk senter og Avdeling for nukleærmedisin. Disse stedene kan du lese om under.

Brystdiagnostisk senter
Nukleærmedisin
Legevakten
Aker sykehus