Stillhetens hav av Unn Sønju

Lydfil – omtale av verket (MP3)

Norsk tekst om verket (PDF)

English text on the artwork (PDF)

Billedveven består av 1030 deler, hver del er 10 cm ganger 10 cm, og er spredt omkring i offentlige og private samlinger. I Clara Holsts hus får vi oppleve 40 av disse delene, plassert i et rutemønster. De består av ulike lyse og svarte felt, med deler av gamle CD-plater som lager skinnende felt og lysglimt i den vevde billedvevflaten.
Foto: Istvan Virag
Kunstverkene på dette nettstedet er beskyttet av opphavsrett og er gjengitt etter avtale med BONO (Billedkunst Opphavsrett i Norge). Verk kan ikke gjengis uten hjemmel i lov eller tillatelse fra rettighetshaver/BONO.
Ønsker du å bruke kunstverk? Kontakt BONO for å få lisens – www.bono.no

Unn Sønju (1938 -)
Stillhetens hav (2000 – 2005)


Billedvev (140 cm ganger 100 cm)
Clara Holsts hus (P46)


Billedveven består av 1030 deler, hver del er 10 cm ganger 10 cm, og er spredt omkring i offentlige og private samlinger. I Clara Holsts hus får vi oppleve 40 av disse delene, plassert i et rutemønster. De består av ulike lyse og svarte felt, med deler av gamle CD-plater som lager skinnende felt og lysglimt i den vevde billedvevflaten. Selv forklarer hun at hun har ønsket å lage en «enorm og glitrende vannflate som gjemmer havdyp».


Unn Sønju sier dette om verket: “Stillhetens hav” er et vakkert, poetisk navn for et dødt støvområde på månen. “Stillhetens hav” var aldri ment til å bli vist som en helhet. Tanken var og er at de ulike delene vil blinke og signalisere til sine andre deler.


Unn Sønju er professor i billedvev og en anerkjent norsk tekstilkunstner, tegner og grafiker. Hun har hatt en mengde utsmykningsoppdrag og er innkjøpt av flere museer og samlinger. Stillhetens hav er et av fem verk av kunstneren i OsloMet kunstsamling. Sønju har utdanning i kunst fra England og studerte billedvev ved Statens kvinnelige industriskole i Oslo fra 1960 til 1962, en av institusjonene som er utgangspunktet for OsloMet.