Analyser av chatdata fra hjelpetjenester for barn og unge

Bakgrunn

Nettjenester er i økende grad blitt en viktig arena for barn og unge for å snakke med, søke hjelp og råd fra voksne. snakkommobbing.no og snakkompsyken.no er to landsdekkende chat-tjenester for barn og unge som driftes av Blå Kors, med støtte over statsbudsjettet og ulike typer program- og prosjektfinansiering. Chat-tjenestene er bemannet av chat-verter som får opplæring, med støtte og veiledning fra relevante fagmiljøer. Det er også knyttet et Fagråd og et Ungdomsråd til tjenestene.

Tjenestene holder åpent fem kvelder i uka. SnakkOmMobbing.no har hovedbrukergruppe 12-15 år og SnakkOmPsyken.no har hovedbrukergruppe 16-19 år. Tjenestene har et stort antall henvendelser. En stor andel er unge som ikke har fortalt om sin situasjon til voksne før, eller som opplever å ikke få tilstrekkelig hjelp.

Det er tidligere gjennomført noe forskning på data fra chat-tjenestene, men datamaterialet er svært omfattende og underanalysert. Blå Kors og Arbeidsforskningsinstituttet AFI ved OsloMet har inngått et samarbeid om forskning på data fra chat-tjenestene. Formålet med samarbeidet er å tilrettelegge for forskning på disse dataene, for å bidra til økt kunnskap og bedre forståelse av barn og unges erfaringer – og mer treffsikker hjelp og forebygging.

Gjennom samarbeidsavtalen vil AFI gjøre chatdataene tilgjengelige for masteroppgaver ved OsloMet.

Mer informasjon om tjenestene og hvilke tema barn og ungdom tar opp kan du finne her:

https://www.snakkompsyken.no/wp-content/uploads/2023/05/A%CC%8Arsrapport-2022-SOM-SOP-web.pdf

https://snakkommobbing.no/wp-content/uploads/2022/04/A%CC%8Arsrapport-2021-SOM-web.pdf

https://www.snakkompsyken.no/wp-content/uploads/2022/04/A%CC%8Arsrapport-2021-SOP-web.pdf

Forslag til tema/problemstillinger

Bruk av dataene er ikke tilknyttet et konkret forskningsprosjekt ved AFI, og masterstudentene står fritt til å velge tema og problemstilling. Det er mange ulike tema som berøres i chatsamtalene, og dermed mange muligheter for oppgaver knyttet til barn og unges livsverden, både i skolen og utenfor. Her er noen eksempler:

–          Mobbing, utenforskap og ensomhet

–          Trivsel og mistrivsel på skolen

–          Skolefravær

–          Positive og negative skoleerfaringer

–          Sosiale relasjoner og dynamikker i elevmiljøet

–          Vennskap i og utenfor skolen

–          Møter med og relasjoner til lærere og andre skoleansatte voksne hjelpere i og utenfor skolen

–          Erfaringer med hjelpetjenester og voksne hjelpere i og rundt skolen (helsesykepleier, barnevern, psykologer, BUP og andre tjenester i «laget rundt eleven»)

–          Utfordringer og relasjoner i familien

–          Muligheter og utfordringer i chatbaserte hjelpsamtaler med unge

–          Ulike samtalestrategier i chatbaserte hjelpetjenester

Foreliggende data

Det er mulig å lage egne søkekategorier for å hente ut chat-er som inneholder aktuelle søkeord og kombinasjoner av søkeord, og trekke ut et begrenset antall chatsamtaler til kvalitative analyser. Det er også mulighet for å bruke data som case for utvikling av maskinlæring for analyse av store mengder kvalitative data. Det er pr nå over 10 000 chat-er fra snakkommobbing.no fra 2017–2022, og ca 14 000 chat-er fra snakkompsyken.no fra 2019–2022. Databasen vil årlig suppleres med nye chat-er fra foregående år.

Dataene er anonymiserte og inneholder ikke personidentifiserende opplysninger.

Hvor mange studentoppgaver er det aktuelt å knytte til prosjektet

I utgangspunktet tre studentoppgaver/grupper, men vi kan vurdere å utvide dersom pågangen er stor.

Aktuelle fag

Pedagogikk, profesjonsrettet pedagogikk og digitalt støttet pedagogikk

Søknadsfrist

Løpende

Kontaktperson(er)

Kjersti Stabell Wiggen

Prosjektrådgiver ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI, OsloMet

Telefon: 95 20 42 28 (kl. 08-16)

https://www.oslomet.no/om/ansatt/kjwiggen

Kjersti Stabell Wiggen er sosiolog og har jobbet mye med kvalitativ og kvantitativ metode, samt tilrettelegging og analyse av både survey- og registerdata. Hun har ansvar for tilrettelegging av chat-dataene, og utvikling av analysemetoder og bruk av dataene.

Selma Therese Lyng

Seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI, OsloMet

Selma Therese Lyng er prosjektleder og fagansvarlig for prosjektet. Hun har PhD i sosiologi og har blant annet forsket på skolemiljø, mobbing, tverrprofesjonelt samarbeid om barn og unge, lærer-elev-relasjoner og gruppedynamikker og identitetsprosjekter blant elever. Mer informasjon finner du her https://www.oslomet.no/om/ansatt/lyse/