Møt våre forskere
SIFO har ca. 40 forskerårsverk, og forskerstaben består hovedsakelig av sosiologer, samfunns- og kulturforskere. Enkelte av disse har i tillegg naturvitenskaplig kompetanse, f.eks. i kjemi, tekstilfag, ernæring eller som ingeniører. På denne siden kan du bli litt bedre kjent med våre matforskere.
Frode Alfnes
Forsker I
Seniorforsker ved SIFO og professor i økonomi ved Handelshøyskolen, NMBU. Min forskning omfavner et bredt spekter av temaer, inkludert forbrukeratferd, bærekraftig forbruk, matmarkeder, og grønn energi. Jeg er spesielt interessert i studier av betalingsvillighet, sosial aksept, og grønn transformasjon. Forskningen min er forankret i atferds- og eksperimentell økonomi, og jeg bruker i hovedsak kvantitative metoder i min forbruksforskning på mat.
Frodes kjøkkentips: Lag smoothie for å rydde i kjøleskapet og unngå matavfall.
Forskningsgruppe: Forbrukerpolitikk- og økonomi
E-post: frode.alfnes@oslomet.no
Virginie Amilien
Forsker I
Forsker i kulturhistorie med en doktorgrad om norske folke-eventyr. Har du spørsmål om lokal- eller tradisjonsmat? Lurer du på noe om matens rolle i nasjonal identitet eller hva en beskyttet betegnelse er? Eller er du nysgjerrig på hverdags matpraksiser, norsk matkultur, matforbruk og -system i reiseliv eller migrasjon? Da kan vi ta en prat med, eller uten, en kopp kaffe.
Virginies favorittmat: Vanskelig spørsmål – det er så mye god mat, men uavhengig av sesonger og hvor jeg befinner meg i verden, etter snart 40 år i Norge er havre blitt favoritt maten… tror jeg.
Forskningsgruppe: Bærekraftig tekstil. og matforbruk
E-post: virginie.amilien@oslomet.no
Annechen Bahr Bugge
Forsker I
Annechen har doktorgrad i sosiologi fra NTNU, og har i en årrekke forsket på problemstillinger knyttet til mat og spisevaner. Hun ga i 2019 ut boken «Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere«, om spisevaner i Norge fra 1500-tallet til vår tid. Hva og hvordan har nordmenn spist opp igjennom tidene? Hvordan har ferdigheter, kunnskaper og ideer blitt videreført og endret? Og hva kan vi lære av vår mathistorie?
Annechens favorittmatvare: Vellagret gulost
Forskningsgruppe: Bærekraftig tekstil- og matforbruk
E-post: annechen.bugge@oslomet.no
Arne Dulsrud
Forsker I
Forskningsgruppe: Forbrukerpolitikk og -økonomi
E-post: arne.dulsrud@oslomet.no
Ingrid Haugsrud
Stipendiat
Utdannet klesdesigner med mastergrad i Mote og samfunn fra OsloMet. Jobber med bærekraftig forbruk, og er del av forskningsprosjektene CHANGE, BELONG, REDUCE og FoodLessons. Spesielt interessert i klesforbruk, garderobeplanlegging, gjenbruk, lokal produksjon og historiske perspektiver.
Ingrids favorittkjøkkenredskap: Min Bjørklund-ostehøvel med riller, et Lillehammer-ikon!
Forskningsgruppe: Bærekraftig tekstil- og matforbruk.
E-post: ingrid.haugsrud@oslomet.no
Atle Wehn Hegnes
Forsker
Atle er utdannet sosiolog og studerer mat fra et kulturperspektiv. Han har blant annet publikasjonen Food Cultures and Geographical Indications in Norway. Atle innehar også en bi-stilling ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).
Atles boktips: En suppe i solen av Leif Borthen
Forskningsgruppe: Teknologi og bærekraft
E-post: atle.hegnes@oslomet.no
Gun Roos
Forsker II
Gun er ernæringsantropolog og spesielt interessert i tverrvitenskapelig forskning med fokus på sosiale og kulturelle aspekter ved mat- og helserelatert livsstil og hvordan ulike grupper oppfatter og forbruker mat i sin hverdag. Har forsket og publisert på tema knyttet til blant annet mat og sosial ulikhet, kjønn, barn, migrasjon, matmerking og ernæringspolitikk.
Guns Podcast-tips: The Food2Gather Podcast
Forskningsgruppe: Forbrukerpolitikk og -økonomi
E-post: gun.roos@oslomet.no
Alexander Schjøll
Forsker og forskningsgruppeleder, Bærekraftig tekstil- og matforbruk
Samfunnsøkonom med interesse for matforskning. Er spesielt opptatt av hvordan matsystemene fungerer. Er disse utformet for å være best mulig for forbrukerne, eller teller andre hensyn mer? For å finne ut av dette, liker jeg å bruke nye forskningsmetoder, som gjerne er litt eksperimentelle.
Alexanders podcast-tips: «Øre for mat» fra NorgesGruppen.
E-post: alexander.schjoll@oslomet.no
Silje Elisabeth Skuland
Forsker og forskningsgruppeleder, Forbrukerpolitikk- og økonomi
Hanne Torjusen
Postdoktor
Gunnar Vittersø
Forsker II
Forskningsgruppe: Bærekraftig tekstil- og matforbruk
Gunnar er utdannet samfunnsgeograf og er opptatt av hvordan forbruk av mat kan utvikles i en mer bærekraftig retning miljømessig, sosialt, økonomisk og kulturelt. Han har vært redaktør for boka «Forbuk og den grønne skiftet» .
E-post: gunnar.vitterso@oslomet.no
Hanna Seglem Tangen
Vitenskapelig assistent
Forskningsgruppe: Bærekraftig tekstil- og matforbruk
Hanna er utdannet statsviter fra NTNU, med en spesialisering i offentlig politikk og administrasjon. Hun har interesse for bærekraftig matforbruk, dyrevelferd, folkehelse og et bredt spekter av politikkfeltet.
E-post: hatan3158@oslomet.no