Nyhetsarkiv
Høringssvar økodesigndirektivet
Kirsi Laitala og Ingun Grimstad Klepp sendte på vegne av SIFO inn et høringssvar på det foreslåtte økodesigndirektivet (Ecodesign for Sustainable Products Regulation proposal) 22.juni. Under kan dere lese innledningen, og via denne linken (eu.com), kan du lese hele svaret. Feedback from Consumption Research Norway (SIFO) Consumption Research Norway (SIFO) would like to thank the…
Liten, skitten, mistrodd og oversett. Artikkel om oppvaskkluten i en bok om hygienens historie.
Av alle våre tekstiler er trolig oppvaskkluten en av de som står nederst på rangstigen. Den kan selvsagt være husmorens stolthet – skinnende hvitkloret og flekkfri glatt til tørk på den skinnende blanke stålkummen, men som regel er den ikke akkurat slik.
Innspillsmøte om tekstiler og innsendt innspill
Ingun deltok på innspillsmøte om tekstiler og bærekraftig tekstilindustri hos Klima- og miljødepartementet sammen med tekstilbransjen og andre fredag 10.juni.
Continue Reading Innspillsmøte om tekstiler og innsendt innspill
Nytt white paper peker på fallgruver ved PEF
Ny rapport som Ingun og Kirsi har bidratt til peker på viktige fallgruver ved EUs PEF-metodologi hvor den ikke er i samsvar med EUs miljøpolitikk ellers og som kan gi katastrofale konsekvenser for miljøet. Her er de viktigste funnene: Key whitepaper findings: Issue #1: The PEF system does not currently take into account microplasticsOmitting microplastics as…
Continue Reading Nytt white paper peker på fallgruver ved PEF
Local as a fashion change-maker
Hybrid event, 8th June 2022, 17:30-19:30 CET Online and at Sentralen, Oslo
Reparasjonstreff – møt vår gjesteforsker Iryna
7. juni 2022, 15:00-17:00 ved OsloMet
Continue Reading Reparasjonstreff – møt vår gjesteforsker Iryna
Lukten av klær
Er virkelig menneskers luktesans dårligere enn dyrenes? Eller er den bare sløvet av denne sansens dårlige rykte som noe mindre høyverdig enn syn og hørsel? Ikke så godt å si, det, men sikkert er at sansene våre som så mye annet kan trenes opp – eller vi kan la dem forfalle.
Hils på vår praktikant Lea!
De siste tre månedene har Lea Gleisberg, en student fra masterprogrammet i systemdesign ved HTW Berlin vært en del av klesgruppa. I masterprosjektet sitt jobber hun med å utvikle et klesbyttekonsept for Berlin, for å øke gjenbruk og gjøre det attraktivt for en større gruppe mennesker. Mens hun har vært hos oss og tatt del…
Alle tekstilfibrene er oppdaterte på Store Norske Leksikon!
Lett tilgjengelig og god kunnskap om tekstiler er mangelvare. Derfor har det vært høyt prioritert både fra SNL og fra oss på SIFO å bygge opp gode artikler i leksikonet om de fibrene tekstiler er spunnet av.
Continue Reading Alle tekstilfibrene er oppdaterte på Store Norske Leksikon!
Høringsuttalelse EUs tekstilstrategi
Vi kritiserer EUs tekstilstrategi for å ensidig omhandle den globale masseproduserende delen av klesproduksjonen og dens negative effekter. Hvor er småskala, lokal produksjon og de mange muligheter og alternativer som finnes i Europas egne råvarer og lange håndverkstradisjoner?
MDG lytter til vårt forslag til «Målrettet produsentansvar»
Vi er stolte og glade for at vårt forslag kalt «Målrettet produsentansvar» er tatt inn i partiprogrammet til Miljøpartiet de grønne. Kortere veg fra forskning til politikk skal man lete lenge etter! Målrettet produsentansvar er et ektefødt barn av SIFO-prosjektene Wasted Textiles og CHANGE. Vårt forslag er inspirert av arbeidet med plukkanlyser av avfall…
Continue Reading MDG lytter til vårt forslag til «Målrettet produsentansvar»
Fra utvidet til målrettet produktansvar
EUs tekstilstrategi er mottatt med stor glede, men Ingun synes ikke den går til kjernen av problemene – eller løsningene. Hør hennes kritikk i NF&TAs seminar her (nfta.no). Et av problemene er at den kun har fromme ønsker å møte den raskt voksende overproduksjonen med. Det er utgangspunktet for en ny variant av produsentansvar fra…
The Great Greenwashing Machine part 2
En ny og svært viktig rapport er nettopp publisert av Veronica Bates Kassatly og Dorothee Baumann-Pauly.
Myter og sannheter om ullvask
Det eksisterer en del myter om hvordan ull best kan vaskes. Enkel og riktig klesvask er viktig både for at minst mulig av ullklær ødelegges, og for å belaste klima og miljø minst mulig.
Vegansk skinn og grønnvasking
Akryl har vært kalt «vegansk ull» lenge, men nå blir flere produkter markedsført som veganske. Det er selvsagt en god ting med et større mangfold på markedet og god merking. Spørsmålet er om det å merke produkter som aldri har innhold noe animalsk, eller plast som jo er svært skadelig for dyreliv, som veganske er…
Klær og miljø skaper debatt
Klær og miljø er i vinden, og her kan du lese mer om våre siste kronikker om dagsaktuelle temaer.
Garderobestudier
Garderobestudier er en metode for å få kunnskap om klesforbruk. Klesforskerne ved SIFO har stått helt sentralt i utviklingen av dem siden 2001 da Klepp gjennomførte en studie av hvorfor kvinner kaster klær. Her finnes en oversikt over bruken av metoden i SIFOs forskning, og hvor gode beskrivelser av metoden finnes.
Ny bok om lokale og berekraftige klede
Kledeforskarane ved SIFO med fersk antologi der dei utforskar kva berekraftige klede kan vere. Dette er ei bok om ein bestemt fiber, ull, og den rolla den kan spele i framtidas kledeproduksjon. Overforbruk av klede og tekstilar set eit stort press på jordas ressursar, og det ligg eit enormt potensial i å minske fotavtrykket frå…
Full rulle for klesforskningen i 2021!
2021 var et veldig godt år for klesforskningen på SIFO. Populærformidlingen i klesgruppa har vært på et rekordhøyt nivå. Ingun Grimstad Klepp var personen fra OsloMet med aller flest medieuttalelser i 2021, hele 164! Det var flere ganger enn både fungerende og tidligere rektor. Det viser at klesforskningen vår er svært aktuell. Vi har hatt…
Nye rapporter fra Avfall Norge
Våre samarbeidspartnere i Wasted Textiles, Avfall Norge, har kommet med to nye rapporter basert på to undersøkelser de har utført.
Kan vi hente vareproduksjonen hjem?
I denne podcasten snakker Alternativ Økonomi med blant annet prosjektleder Lise Grøva fra Amazing Grazing om mulighetene for produksjon av ullprodukter av norsk ull i Norge. Les mer og lytt til podcast-episoden her (alternativokonomi.no)
Make the Label Count
Onsdag 13.oktober deltok Ingun Grimstad Klepp på lanseringen av Make the Label Count – en internasjonal koalisjon av organisasjoner som vil sikre at EUs nye merking for bærekraftige klær er troverdig og gyldig. Kampanjen stiller seg kritisk til EU-kommisjonens forslag om å bruke Product Environmental Footprint (PEF), fordi ordningen ikke tar hensyn til viktige miljøaspekter…
Designprosess: forskningsverktøy for CHANGE
I begynnelsen av september samarbeidet forskerne fra CHANGE med studenter fra Master i Digital Design fra Amsterdam University of Applied Sciences i forbindelse med deres Design Processes Track. Du kan lese om studiet her (masterdigitaldesign.com). Angella Mackey ledet 48 internasjonale studenter, som i grupper presenterte 12 ulike ideer til forskningsverktøy for feltarbeidet i CHANGE. Formålet…
Continue Reading Designprosess: forskningsverktøy for CHANGE
VikingGull på Symesterskapet – tekstil for fremtiden
I dagens episode av Symesterskapet på NRK kalt «Tilbake til framtida», ble deltagerne bedt om å lage et klesplagg for fremtiden. Til oppgaven ble de tildelt maks 2.50 meter av et ganske spesielt stoff, laget etter mal fra vikingenes tekstiler i VikingGull-prosjektet. Tone Skårdal Tobiasson var med på progrmamet og presenterte materialet og prosjektet for…
Continue Reading VikingGull på Symesterskapet – tekstil for fremtiden
Product lifetime in European and Norwegian policies
Formålet med denne rapporten er å få en bedre forståelse av hvordan produktlevetid har blitt posisjonert i politikken de siste tjue årene. Ved bruk av dokumentanalyse undersøker vi forekomsten og kontekstualiseringen av produktlevetid i EUs sirkulærøkonomipolitikk, norske partiprogrammer og offisielle dokumenter, dokumenter fra norske miljøorganisasjoner, forbrukerorganisasjoners politikk og produktpolitikk. Samlet finner vi at det er…
Continue Reading Product lifetime in European and Norwegian policies
WOOLUME: Mapping the market for acoustic and sound absorbing products made of wool
Denne rapporten er første leveranse fra arbeidspakke 2 i WOOLUME-prosjektet. Hovedmålet med WOOLUME er å utforske ulike måter å bruke ull fra polske fjellsau for å oppnå bedre utnyttelse av ressurser og økt verdiskaping. Målet med rapporten har vært å kartlegge markedet for akustiske og lydabsorberende produkter laget av ull for å undersøke potensialet for…
Continue Reading WOOLUME: Mapping the market for acoustic and sound absorbing products made of wool