Nyhetsarkiv

Er det innafor å kle seg i plast?

Framtiden i Våre Hender, Forbrukerrådet og SIFO stilte spørsmålet på hybrid-seminar og temaet ble videre utdypet under den påfølgende diskusjonen etterpå. Det ble ikke et entydig ‘nei’, til tross for skremmende forskningsindikasjoner på at vi er del av det som kan kalles et gigantisk eksperiment med vår helse. Det er Wasted Textiles prosjektet som sto…

Continue Reading Er det innafor å kle seg i plast?

Norsk tekstil: innovasjon og nye verdikjeder i landbruket? 

Torsdag 15. august 2024 arrangerte Fibershed Norge møte under Arendalsuka med denne overskriften. Tematikken for arrangementet var underutnyttede tekstile materialer innen norsk landbruk og hvordan vi kan begynne å verdsette mer og nyttiggjøre oss bedre av slike norske ressurser. Målet med arrangementet var gjennom innlegg og samtaler fra deltakerne å informere om behov og utfordringer…

Continue Reading Norsk tekstil: innovasjon og nye verdikjeder i landbruket? 

Wasted Textiles med en fot i bakken

I sammenheng med gjennomgang av status for alle arbeidspakkene i Wasted Textiles prosjektet, ble det rom for å diskutere hvordan prosjektet best kan få en god avslutning om litt over et år. Firerbanden undersøker om det er noe lokalt tekstilavfall. Framdriften er bra i Anna Schytte Sigaards PhD, og her ligger det mye innsamlet data…

Continue Reading Wasted Textiles med en fot i bakken

Hår som ressurs

Å ta vare på ressurser og finne god bruk for gode naturlige råvarer er et viktig perspektiv I Wasted Textiles. Derfor er det svært gledelig at NTNU studentene Marianne Rudi og Sunniva Nyhamar har tatt for seg hår i sin semesteroppgave.

Continue Reading Hår som ressurs

Besøk fra Designskolen i Kolding

Det ble et smørblidt besøk fra Designskolen i Kolding (DK) på SIFO en forsommer ettermiddag med tid til litt sightseeing og sosialt samvær i Oslos forskjellige nabolag. Besøket var lenge planlagt for å få rom til en ordentlig diskusjon omkring hvordan de to institusjoner kan samarbeide om felles søknader og prosjekter. Møtet handlet først og…

Continue Reading Besøk fra Designskolen i Kolding

Kongelig vev og samlende tråder

Kronprinsesse Mette-Marit vever, det har hun gjort siden korona-nedstengingen, og i veven har hun funnet både tålmodighet, samhold og fasinasjon for de tekstile teknikkene. Hun har også funnet nok en varm tråd til sin svigermor; tekstilkunsten.  Til sin 50-årsdag ønsket hun seg et vev-symposium, en dag med og for vev-miljøet i Norge, en dag som…

Continue Reading Kongelig vev og samlende tråder

Beyond fast fashion: Mengdene og plastifiseringen får fokus på Naturhistorisk museum

12. mars åpnet utstillingen Beyond fast fashion på Naturhistorisk museum, i et bittelite rom, men med et stort budskap: Volumene av tekstiler må ned og det mest bærekraftige plagget, er det du allerede har i skapet. Utstillingen vil stå ett år. Utstillingen er en leveranse i Lasting-prosjektet, og Kirsi Laitala, som leder dette prosjektet for…

Continue Reading Beyond fast fashion: Mengdene og plastifiseringen får fokus på Naturhistorisk museum

Mye å lære av Philippine Textile Research Institute

Tekst: Ingun Grimstad Klepp En kald og snøtunge dag i januar mottok SIFO besøk av filippinske klesforskere. Og det var både hyggelig og overraskende. Instituttet var en del av statsapparatet og dekket en lang rekke ulike oppgaver, fra nærings- og bærekraftig utvikling inkludert beskyttelse av småprodusenters rettigheter, til kjønn og beredskap. På en knapp formiddag…

Continue Reading Mye å lære av Philippine Textile Research Institute

Søpla snakker: Raskt utdatert, men vanskelige å datere

Skrevet av Tone Skårdal Tobiasson Resultatene fra pilotstudien REdu Wasted Textiles, utført av de fire masterstudentene Camilla Sunde (UiO), Eva Hovda (NTNU), Siri Vestengen (NTNU) og Saeid Sheikhi (Høyskolen Kristiania) er nå publisert. Avfall Norge og sommerprogram deres REdu fikk piloten finansiert av Handelens miljøfond, og resultatene fra piloten der de fire stidenten testet ut…

Continue Reading Søpla snakker: Raskt utdatert, men vanskelige å datere

Rest i test er fest

I sammenheng med Masterutstillingen for estetiske fag 2023 på OsloMet, anbefaler vi en kikke på Vilde Hjeltnes’ Restefest, en installasjon av tekstiler, skisser og dokumentasjon, som blir stående i P52 frem til 2. juni. Masterprosjektet Restefest utforsker muligheter til å bruke restmaterialer fra industriell tekstilproduksjon i en kreativ praksis. Restmaterialene er restgarn fra produksjon og…

Continue Reading Rest i test er fest

En samtale med Kate Fletcher

Først og fremst vil vi ønske deg velkommen som kollega! Dette er en veldig gledelig utvikling for Forbruksforskning Norge (SIFO) og vår klesforskningsgruppe, ved siden av selvfølgelig arbeidet i prosjektene du har ledelsen av arbeidspakker. Så først og fremst: velkommen! I så lang tid har vi tenkt på deg i sammenheng med London College of…

Continue Reading En samtale med Kate Fletcher

Dobbel dose for Klesforskning

To artikler fra Klesforskning har blitt akseptert av tidsskriftet Fibres og er tilgjengelig på nett. De to artiklene er Reducing plastic: Opportunities and obstacles for coarser wool in consumer goods og Natural and sustainable? Consumers’ textile fiber preferences. Mer enn halvparten av teamet i Klesforsknings-gruppen har bidratt til disse to kapitlene: Kirsi Laitala, Anna Schytte…

Continue Reading Dobbel dose for Klesforskning

Vi kaster klær med merkelappen på

Vi kaster enorme mengder klær, og det meste inneholder polyester og annen plast. Vi trenger mer kunnskap for å kunne oppfylle kravet om tekstilinnsamling innen 2025, mener forskere. Tekst: Kjersti LassenFoto: Lea Gleisberg/Wasted Textiles Etter en opprydding i klesskapet står du kanskje der med en bukse med et digert hull på kneet, en genser du…

Continue Reading Vi kaster klær med merkelappen på

Nytt forsknings-senter i København basert på garderobe-studier

Da CHANGE mesterklasseseminaret fant sted ved Det Kongelige Danske Akademi i København 30. september 2022 var det samme dag duket for nok en interessant anledning. Dette var lanseringen av KLOTHING – Center for Apparel, Textiles & Ecology Research. Dette er det første danske forskningssenteret på mote, tekstiler og bærekraft ledet av meg, førsteamanuensis, PhD, Else…

Continue Reading Nytt forsknings-senter i København basert på garderobe-studier

Tur til Uruguay med CHANGE

Midt i adventstiden 2022 reiste Vilde, Kirsi og Ingun i CHANGE prosjektet til Uruguay. Irene var der allerede med familien sin, og turen var godt planlagt i samarbeid med Irene, som bor i Portugal, men er fra Uruguay, og Lucrecia som jobber på i Montevideo. Noe av bakgrunnen for turen var utprøvingen av garderobestudier som…

Continue Reading Tur til Uruguay med CHANGE

CHANGE: Anledning i forandring

Er uformelt og formelt på vei for å smelte sammen? Dette spørsmålet dukker opp både i forskning og når man ser på forbrukertrender for klær og mote. Som en del av CHANGE-prosjektet er et spor som utforskes en tilbakevending til klær som er mer allsidige og mindre definert av anledningen. Her utforskes en «miks og…

Continue Reading CHANGE: Anledning i forandring

VikingGull: historie og mote vevet sammen

Mote møtte kulturhistorie i prosjektet VikingGull, og sammen ble de vevet til et vakkert ulltekstil, som fant veien til museumsutstillinger og NRK-programmet Symesterskapet som fremtidens mest bærekraftige materiale. I sammenheng med Oslo Runway høsten 2022, debuterte skuespiller Iselin Shumba på motemoloen som var satt opp i en utemøbelfabrikk langt inni Finnskogen. Helt tilfeldig var jeg…

Continue Reading VikingGull: historie og mote vevet sammen

Kartlegging av bransjens designverktøy

En av NF&TAs oppgaver i Wasted Textiles er en kartleggingen av hvilke verktøy brukes i dag av bedrifter, akademia og organisasjoner i design- og produktutviklingsprosessen for å sikre mer miljøvennlig og sirkulær produksjon, og hvordan disse stiller seg til de sentrale spørsmålene i prosjektet. Kartleggingen er gjennomført av Kjersti Kviseth. Ti ulike designverktøy er undersøkt,…

Continue Reading Kartlegging av bransjens designverktøy

Rapport fra IWTO ullkonferanse

Mest håp for verdiskaping med «strong wool» og lokal produksjon, i lys av et tøffere marked med krig, brutte verdikjeder, inflasjon og strømpriser til himmels, var hovedbudskapet fra IWTOs ullkonferanse i Nürnberg, Tyskland. Regenerativt landbruk var et stort tema på IWTOs «round table» i Tyskland, og naturfibres mulighet til å bidra positivt i et klimaregnskap,…

Continue Reading Rapport fra IWTO ullkonferanse

Clothing Research contributes to new report on over-consumption

The Clothing Research Group, SIFO at OsloMet, has contributed to the recent Hot or Cool Institute report Unfit, Unfair, Unfashionable: Resizing Fashion for a Fair Consumption Space (download report here). The contribution is in the form of a critique of EU’s textile strategy which was launched in March 2022. The report Unfit, Unfair, Unfashionable: Resizing…

Continue Reading Clothing Research contributes to new report on over-consumption

Stemmer fibermerkingen?

Vi sjekker merkelappen med Matoha FabriTell fiberskanner. Forfattere: Anna Schytte Sigaard, Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson I prosjektet Wasted Textiles har en av utfordringene vært å identifisere hvilke fibre klær faktisk består av, både når klærne er merket – men spesielt når de ikke er det. I november var Wasted Textiles så heldige…

Continue Reading Stemmer fibermerkingen?

Endringslaben med utstilling basert på CHANGE

En tankevekkende «vandreutstilling» av en ung garderobe basert fra tall fremskaffet fra Forbrukerforskningsinstituttet SIFOs prosjekter, i hovedsak CHANGE. Utstillingen står på Hamar bibliotek til og med lørdag 12. november. En tilsvarende installasjon skal settes opp på kulturhuset på Arendal i begynnelsen av neste år, og er åpen fra 23. januar til 17. februar 2023.

Continue Reading Endringslaben med utstilling basert på CHANGE

How to make sure Extended Producer Responsibility becomes a silver bullet

This is a letter sent to commissioners and members of the European Commission in October 2022, from 4 participants in the Wasted Textiles project that explains their suggestions for a way of developing an EPR scheme that addresses volumes. They suggest an Eco-modulation based on volumes in the waste and therefore include the growing online…

Continue Reading How to make sure Extended Producer Responsibility becomes a silver bullet

Klær på ESA Sociology of Consumption-konferansen

Forrige uke var SIFO vertskap for en konferanse for det europeiske nettverket for forbrukssosiologi, en del av The European Sociological Association (ESA). Tema for konferansen var «Consumption, justice and futures: Where do we go from here? (oslomet.no)». Det var 146 deltakere fra hele Europa, og de fleste fra SIFOs klesforskningsgruppe deltok også. Klesgruppas Vilde Haugrønning…

Continue Reading Klær på ESA Sociology of Consumption-konferansen

Klesforskningen på Arendalsuka

For første gang deltar klesforskningen på Arendalsuka og vi gleder oss over at tekstil endelig løftes opp i politikken. Ingun vil delta på flere arrangementer, blant annet sammen med våre prosjektpartnere i NF&TA, og funn fra Wasted Textiles prosjektet vil også bli presentert: Tirsdag 16.08.2022 10:00 – 10:50 Sirkulære skatter: Tekstiler inn i en sirkulær…

Continue Reading Klesforskningen på Arendalsuka

Reise til Polen

Ingvild og Lisbeth besøkte Polen siste uka i juni. Målet for turen var formidlign av kunnskap og i løpet av den holdt de tre workshopper/seminarer. Ved Universitetet i Bielsko-Biala deltok lærere og pedagogikkstudenter på en workshop om å undervise om ull til barn, med vekt på det kreative og også det kulturelle potensialet i å…

Continue Reading Reise til Polen

Høringssvar økodesigndirektivet

Kirsi Laitala og Ingun Grimstad Klepp sendte på vegne av SIFO inn et høringssvar på det foreslåtte økodesigndirektivet (Ecodesign for Sustainable Products Regulation proposal) 22.juni. Under kan dere lese innledningen, og via denne linken (eu.com), kan du lese hele svaret. Feedback from Consumption Research Norway (SIFO) Consumption Research Norway (SIFO) would like to thank the…

Continue Reading Høringssvar økodesigndirektivet

Lukten av klær

Er virkelig menneskers luktesans dårligere enn dyrenes? Eller er den bare sløvet av denne sansens dårlige rykte som noe mindre høyverdig enn syn og hørsel? Ikke så godt å si, det, men sikkert er at sansene våre som så mye annet kan trenes opp – eller vi kan la dem forfalle.

Continue Reading Lukten av klær

Hils på vår praktikant Lea!

De siste tre månedene har Lea Gleisberg, en student fra masterprogrammet i systemdesign ved HTW Berlin vært en del av klesgruppa. I masterprosjektet sitt jobber hun med å utvikle et klesbyttekonsept for Berlin, for å øke gjenbruk og gjøre det attraktivt for en større gruppe mennesker. Mens hun har vært hos oss og tatt del…

Continue Reading Hils på vår praktikant Lea!

MDG lytter til vårt forslag til «Målrettet produsentansvar»

Vi er stolte og glade for at vårt forslag kalt «Målrettet produsentansvar» er tatt inn i partiprogrammet til Miljøpartiet de grønne. Kortere veg fra forskning til politikk skal man lete lenge etter!   Målrettet produsentansvar er et ektefødt barn av SIFO-prosjektene Wasted Textiles og CHANGE. Vårt forslag er inspirert av arbeidet med plukkanlyser av avfall…

Continue Reading MDG lytter til vårt forslag til «Målrettet produsentansvar»

Vegansk skinn og grønnvasking

Akryl har vært kalt «vegansk ull» lenge, men nå blir flere produkter markedsført som veganske.  Det er selvsagt en god ting med et større mangfold på markedet og god merking. Spørsmålet er om det å merke produkter som aldri har innhold noe animalsk, eller plast som jo er svært skadelig for dyreliv, som veganske er…

Continue Reading Vegansk skinn og grønnvasking

Garderobestudier

Garderobestudier er en metode for å få kunnskap om klesforbruk. Klesforskerne ved SIFO har stått helt sentralt i utviklingen av dem siden 2001 da Klepp gjennomførte en studie av hvorfor kvinner kaster klær. Her finnes en oversikt over bruken av metoden i SIFOs forskning, og hvor gode beskrivelser av metoden finnes.

Continue Reading Garderobestudier

Make the Label Count

Onsdag 13.oktober deltok Ingun Grimstad Klepp på lanseringen av Make the Label Count – en internasjonal koalisjon av organisasjoner som vil sikre at EUs nye merking for bærekraftige klær er troverdig og gyldig. Kampanjen stiller seg kritisk til EU-kommisjonens forslag om å bruke Product Environmental Footprint (PEF), fordi ordningen ikke tar hensyn til viktige miljøaspekter…

Continue Reading Make the Label Count

Designprosess: forskningsverktøy for CHANGE

I begynnelsen av september samarbeidet forskerne fra CHANGE med studenter fra Master i Digital Design fra Amsterdam University of Applied Sciences i forbindelse med deres Design Processes Track. Du kan lese om studiet her (masterdigitaldesign.com). Angella Mackey ledet 48 internasjonale studenter, som i grupper presenterte 12 ulike ideer til forskningsverktøy for feltarbeidet i CHANGE. Formålet…

Continue Reading Designprosess: forskningsverktøy for CHANGE

VikingGull på Symesterskapet – tekstil for fremtiden

I dagens episode av Symesterskapet på NRK kalt «Tilbake til framtida», ble deltagerne bedt om å lage et klesplagg for fremtiden. Til oppgaven ble de tildelt maks 2.50 meter av et ganske spesielt stoff, laget etter mal fra vikingenes tekstiler i VikingGull-prosjektet. Tone Skårdal Tobiasson var med på progrmamet og presenterte materialet og prosjektet for…

Continue Reading VikingGull på Symesterskapet – tekstil for fremtiden

Product lifetime in European and Norwegian policies

Formålet med denne rapporten er å få en bedre forståelse av hvordan produktlevetid har blitt posisjonert i politikken de siste tjue årene. Ved bruk av dokumentanalyse undersøker vi forekomsten og kontekstualiseringen av produktlevetid i EUs sirkulærøkonomipolitikk, norske partiprogrammer og offisielle dokumenter, dokumenter fra norske miljøorganisasjoner, forbrukerorganisasjoners politikk og produktpolitikk. Samlet finner vi at det er…

Continue Reading Product lifetime in European and Norwegian policies

WOOLUME: Mapping the market for acoustic and sound absorbing products made of wool

Denne rapporten er første leveranse fra arbeidspakke 2 i WOOLUME-prosjektet. Hovedmålet med WOOLUME er å utforske ulike måter å bruke ull fra polske fjellsau for å oppnå bedre utnyttelse av ressurser og økt verdiskaping. Målet med rapporten har vært å kartlegge markedet for akustiske og lydabsorberende produkter laget av ull for å undersøke potensialet for…

Continue Reading WOOLUME: Mapping the market for acoustic and sound absorbing products made of wool