Bok: Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere
Har du noen gang lurt på hva folk i Norge spiste før i tiden? Hvordan matkulturen og kostholdet har endret seg gjennom tidene?
Fra lefse, flatbrød, krotakling, tettemelk, kjellermelk, vassgraut, supanesoppa og brennsnute, til pasta, pizza, taco, sushi, detox, sous vide og spirulina. I boken «Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere» tar SIFO-forsker Annechen Bahr Bugge for seg mat og spisevaner i Norge fra 1500-tallet frem til vår tid.
Boken tar blant annet for seg spørsmålene:
- Hva og hvordan har nordmenn spist opp igjennom tidene?
- Hvordan har ferdigheter, kunnskaper og ideer blitt reprodusert og endret?
- Hvordan har hendelser, nye betingelser og erfaringer influert på spisevanene?
- Hvilke ingredienser, matretter og innovasjoner har særlig bidratt til endringer?
Annechen har pratet om norsk mathistorie, mattradisjoner og boken Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere i flere podcaster og foredrag. Forlaget Cappelen Damm har også laget en video om boken sammen med Annechen.
- Klikk her for å høre Annechen snakke om norsk mathistorie og tradisjoner i podcasten Viten og snakkis.
- Klikk her for å høre Annechen snakke om norsk mathistorie og tradisjoner i Vinmonopolets podcast.
- Klikk her for å høre Annechen snakke om festmat gjennom 100 år i Vinmonopolets podcast.
Under kan du se og høre en video basert på boken: