Publikasjoner

Her finner du våre nyeste publikasjoner innen matforskning. Du kan også klikke på stikkordene under for å finne et tema du er interessert i.

  • Rapport: Lofoten som bærekraftig matdestinasjon
    Hva betyr bærekraftig matkultur for de som bor i Lofoten, og hvordan ser de for seg matframtiden? En dag i september 2023 var om lag 30 personer samlet i Kabelvåg i Lofoten for å diskutere, tenke og snakke sammen om Lofoten og bærekraftig matkultur. Gjennom metodene «hybridforum» og «utopiverksted» var …
  • Rapport: Å nyte Norge: Hvilke matvareaktiviteter og -opplevelser trakter folk etter på tur og reise i Norge?
    Denne høsten har SIFO gjennomført en studie som setter søkelys på mat- og måltidsturisme i eget land, og spesielt landsbygda som reisemål.
  • Rapport: Hvilke faktorer påvirker forbrukernes spisemønster av fisk og sjømat?
    Helsemyndighetene har i flere år anbefalt den norske befolkning å spise mer fisk og mindre rødt kjøtt. Likevel går ikke utviklingen i ønsket retning. Matvareprisene har økt mye det siste året. Nå ser vi også at fisk er en av matvarene med høyest prisstigning. Formålet med rapporten er å undersøke …
  • Rapport: Å leve med matusikkerhet – erfaringer fra fattige husholdninger i Cauca, Colombia
    I prosjektet SEGURA har norske og colombianske forskere undersøkt matusikkerhet i en sårbar befolkning i Cauca-området sørvest i Colombia. Sammen med sine colombianske samarbeidspartnere har SIFO-forsker Arne Dulsrud publisert en rapport med tittelen: «Living in food insecurity – the experience of poor households of Cauca, Colombia». Matusikkerhet vil si at …
  • Podcaster om norsk mathistorie og mattradisjoner
    Hva spiste man i Norge for hundre år siden? Eller enda lengre siden, på 1500-tallet? Hva har vært tradisjonell mat til fest og hverdags i Norge opp gjennom tidene? I boken «Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere» tar SIFO-forsker Annechen Bahr Bugge for seg norsk mathistorie og spisevaner fra 1500-tallet …