Bøker og filmer


E bok om intimitet etter seksuelle overgrep i barndommen

Institut for Seksuelle Overgreb står bag denne digitale fagbog, der er blevet til i faglig sparring med Jesper Bay-Hansen, Speciallæge i almen medicin og specialist i klinisk sexologi samt Jon Sigurd Wegner, molekylær biolog og cognitive neuroscientist. INTIMITET OG SEKSUALITET EFTER SEKSUELLE OVERGREB I BARNDOMMEN

Fra og med 0206 2020 vil jeg samle aktuelle bøker, filmer her.

Helhetlig seksualitetsundervisning i skolen M.Støle-Nilsen             ISBN 987 82 15 04843 7  Formålet med denne boken er å gi deg som lærerstudent kunnskap til å vite hva helhetlig seksualitetsundervisning er, hvorfor seksualitetsundervisning er viktig i skolen, og hva din oppgave som lærer er. Du vil også få kunnskap om hvordan du kan gi dine elever en god, helhetlig seksualitetsundervisning i praksis.

Kjærlighetens etikk i barnevern og sosialt arbeid H.M.Thrana ISBN 9788215063662 1    Kjærlighet er et fenomen, et begrep, en innstilling og en opplevelse på samme tid. Hilde M. Thrana knytter kjærlighetsbegrepet sammen med sosialfaglig arbeid i velferdstjenester og barnevern. Det handler om kjærlighet som medmenneskelighet og omsorg…

Varsling Med utgangspunkt i helsetjenesten  M.J.F. Jensen ISBN 978821503534 5 Vi får innblikk i to konkrete pasienthistorier som dannet grunnlaget for Frahm Jensens varslinger til tilsynsmyndighetene. Frahm Jensen beskriver det dilemmaet hun kjente på ved å varsle og de gjengjeldelsene hun ble utsatt for. Hun beskriver også medias rolle underveis.

Å møte barnets følelser S. Havighurst ISBN 978820554051  Som forelder kan det være vanskelig å vite hvordan du skal hjelpe barnet ditt med å takle intenst raseri, fortvilende tap, frykt for ikke å passe inn eller forventning og glede ved nye opplevelser. Emosjonsveiledning gir oss kunnskap om hvordan vi k…

Kjønnsinkongruens hos ungdom

Hvordan kan man forstå ungdom som er usikre på egen kjønnsidentitet?

Ronny Aaserud
Ungdom kan i dag identifisere seg som gutt, jente, både gutt og jente, trans, ikke-binær eller som usikker eller kjønnsspørrende (questioning). Lansert 270721.

 

BOK: Etter hvert vil øynene venne seg til mørket av Bruno Jovanovic  Er en nådeløs og brutalt ærlig skildring av én persons vei inn i det ukontrollerbare mørket. Romanen utforsker den tynne grensen mellom vold og kjærlighet, hva utenforskap koster og hva som binder oss mennesker sammen, på tross av alt. Damjan kom til Norge fra Bosnia da han var fire år gammel. Med en psykisk syk mor og som skeiv voksen mann har han fått kjenne på hva det vil si å være utenfor i det norske samfunnet. Nå flytter moren inn i leiligheten hans, uten at Damjan klarer å dele alt som er vanskelig med kjæresten sin Filip

 

Kärlek och pinsamheter längtan efter discot Naturvetenskapliga faktatexter invävda i en berättelse om kärlek och vänskap. Anton går i sexan på en liten skola. Där går han tillsammans med bästa kompisen Mackan och med Emma som han är förälskad i. Anton tänker på Emma nästan hela tiden. Det går liksom inte att låta bli. Han råkar också ut för pinsamheter jämt och ständigt. Är det inte mamma eller pappa som står för pinsamheterna är det han själv. Mellan pinsamheterna och kärlekstankarna upptäcker han spännande saker inom naturkunskap. Emma ska ha födelsedagskalas, ett disco. Åh, vad Anton längtar. Äntligen ska han få dansa med henne ... eller? Boken är tänkt att på ett lustfyllt sätt väcka nyfikenhet för naturkunskap som vi möter i vardagen. Den vill också väcka tankar kring kärlek och vänskap som barn och ungdomar kan uppleva i de tidiga ungdomsåren. Tillsammans med roliga pinsamheter, som författaren själv eller hans barndomskompisar på riktigt råkat ut för, skildras berättelsen om Anton på ett sätt med förhoppning om att öka lusten att lära
Världens viktigaste bok Kroppen bubblar av nya känslor, och man funderar över vem man är och kommer att bli. Kompisarna har blivit viktigare och bråken med familjen fler, samtidigt som kärleken och längtan efter att hångla blivit större. Pubertetsåren är en speciell tid med nya pirriga drömmar, pinsamheter, kärleksknas och en stor nyfikenhet på kroppen. Vad ska jag göra när svetten luktar? När kommer mensen? Vem har bestämt vad som är tjejigt och vad som är killigt? Vad är porr? Hur känns det att vara kåt? Vuxna vill gärna svara och stötta men tycker ofta att det är svårt att prata med 10 13-åringar om kroppen, kärlek och sex. Men nu finns äntligen boken som är världens bästa storasyskon. Med hjälp av sin långa erfarenhet som sexualupplysare kan Nathalie Simonsson på ett roligt, spännande och ärligt sätt förklara hur det faktiskt funkar och hon vågar prata om det som är pinsamt, fnittrigt, svårt och hemligt. Världens viktigaste bok är den första boken i sitt slag eftersom den tar upp normer, ja- och nejkänslor, hur man vågar tro på sig själv och hur man är schyssta mot varandra. Det är en bok som kan läsas under täcket hemma på rummet, men också tillsammans med föräldrarna eller i skolan. En bok om allt man vill veta men inte vågar fråga om. Världens viktigaste bok ges ut tillsammans med RFSU, Sveriges största aktör inom sexualupplysning och det självklara valet för dem som vill ha råd om sexualundervisning.

e-bok: Ableism in Academia Theorising experiences of disabilities and chronic Bok: illnesses in higher education

 

Bok: Utviklingshemming og seksuelle overgrep (2020)

Personer med utviklingshemming er mer utsatt for seksuelle overgrep enn andre, men har i praksis et svakere vern.

Utviklingshemmede er en heterogen kategori mennesker, men et fellestrekk er at det er personer som kan ha problemer med å forstå, uttrykke seg og bli forstått. Dette kan gjøre det vanskelig for dem å fortelle om overgrep.

Boken bidrar til å utvikle et kunnskapsgrunnlag om situasjonen for utviklingshemmede når det gjelder risiko for og beskyttelse mot overgrep. Forfatterne av de ulike kapitlene diskuterer konkrete eksempler med utgangspunkt i erfaringer fra egen arbeidshverdag. Samlet belyser kapitlene i boken ulike sider ved forebyggende virksomhet, straffeforfølgning ved lovbrudd, rettssikkerhetshensyn og generell kunnskapsutvikling på feltet. Boken har også to kapitler som omhandler situasjoner der personer med utviklingshemming selv er mistenkt, tiltalt eller dømt for overgrep.

 

Bok: ADHD og samliv (2020)

Voksne med ADHD har mer fargerike, mindre konvensjonelle og mer konfliktfylte samliv enn andre. Noen ganger går det veldig bra, ofte går det ganske dårlig. Kort sagt: ADHD gir flere samlivsbrudd og kortere levetid for parforholdet. Hva kan du gjøre med det? Skal du la være å leve i et forhold? Gjennom eksempler, historier, lett fagstoff og refleksjoner gir forfatteren deg veiledning til hvordan du kan være en god partner. Du følger to par, og forfatteren selv, i deres møter med parlivets små og store utfordringer. Emosjonell nærhet, kommunikasjon, konflikthåndtering, økonomi og arbeidsfordeling står på dagsorden for å gi deg med ADHD og din partner bedre forutsetninger for å lykkes i forholdet. Når kjærlighet kombineres med kunnskap, er prognosen best%MCEPASTEBIN%

Klokhet om vold og overgrep (2020)

Klokhet om vold og overgrep er skrevet av ungdommer som har opplevd det, i samarbeid med anerkjente fagpersoner. Sentralt i boka er hvordan barnet kan følges opp på en trygg måte, og hvordan det de forteller, kan beskyttes. 500 barn og unge som har opplevd vold og overgrep i nære relasjoner, deler sine erfaringer og gir råd til god praksis. De har med seg fagfolk fra barnehage, skole, barnevern, helsetjenester og politi som alle bidrar med sin kunnskap. Hvordan kan barnehage, skole, barnevern og helsetjenester oppleves trygge for barn? Hvordan kan voksne snakke med barn når de er bekymret for vold og overgrep? Hva må voksne gjøre når et barn har fortalt om vold eller overgrep? Hva kan de voksne gjøre etter at barnet har fortalt? Hvordan kan voksne tenke om flytting og om å anmelde? Sentralt i boka er hvordan barnet kan følges opp på en trygg måte, og hvordan det de forteller, kan beskyttes. Boka er for studenter som utdanner seg til å arbeide med barn og unge, for barnehagelærere, lærere, sykepleiere, helsesøstre, tannleger, psykologer, politi, barnevernspedagoger og sosionomer. Den er også nyttig for politikere, byråkrater og andre som vil forstå og bidra til å forebygge vold i nære relasjoner.

Bøker 2020

En sånn rød amerikansk scooter – roman

Forfatter Henrik Øxnevad Fri flyt av seksualitet og tabugrenser. Sterk debut. Erik sykler viljeløst rundt i Stavanger for å stagge sin egen rastløshet, skulker skolen mest mulig, røyker hasj, krangler med moren og drikker øl med mormoren. Han har to kjærester, en gutt og en jente. I Eriks liv flyter seksualitet og tabugrenser sammen, over hverandre og i hverandre, i en brytningstid for samfunnets forventninger om normalitet.
Klokhet om vold og overgrep 
Marit Sanner, Anika Proff, Fredrik Proff  Klokhet om vold og overgrep av ungdommer som har opplevd det, skrevet sammen med anerkjente fagpersoner.
Sentralt i boka er hvordan barnet kan følges opp på en trygg måte, og hvordan det de forteller, kan beskyttes. 
300 barn og unge som har opplevd vold og overgrep i nære relasjoner, deler sine erfaringer og gir råd til god praksis. 
De har med seg fagfolk fra barnehage, skole, barnevern, helsetjenester og politi som alle bidrar med sin kunnskap.
Hvordan kan barnehage, skole, barnevern og helsetjenester oppleves trygge for barn?
Hvordan kan voksne snakke med barn når de er bekymret for vold og overgrep?
Hvordan må voksne være når et barn har fortalt om vold eller overgrep?
Hva kan de voksne gjøre etter at barnet har fortalt?
Hvordan kan voksne tenke om flytting og om å anmelde?
Sentralt i boka er hvordan barnet kan følges opp på en trygg måte, og hvordan det de forteller, kan beskyttes.

Eldre bøker

 

FILMER OM KJØNN

Dosent og filmanmelder i Khrono, Jan Storø, anbefaler filmer med uvanlig fremstilling av kjønn i pride måneden.

Dette er utdrag fra et foredrag med samme tittel. 29. mai 2020 ©

Kjønn er et av de temaene vi snakker mest om i det moderne samfunnet. Både hva kjønn er, hva det kan være og hva som er vanskelig når det gjelder kjønn. Kjønnsdiskusjoner er blant de mest normativt ladede i vår tid. En av grunnene er at dette temaet er i bevegelse nettopp nå. I filmens verden blir det stadig behandlet, og egentlig mer enn før. Kjønn er blant de heteste temaene i film for tiden. Her fortelles kjønn fram på vanlige og uvanlige måter. Jeg vil gi noen eksempler på dette.

Men hva er egentlig uvanlig? Straks man kaller noe uvanlig risikerer man å ikke speile virkeligheten der ute. Da står man i fare for å bli dogmatisk. Så kanskje uvanlig kun kan bety; det som utfordrer og bryter med de helt tradisjonelle kjønnsrollemønstrene. Det som før var uvanlig, er i ferd med å bli langt mer vanlig.

Film er spesielt egnet til å fortelle om kjønn, på måter vi kan lære av. Den svenske regissøren Ingmar Bergmann sa en gang at film har noen spesielle oppgaver. Gjennom film kan vi få ta del i ”…ordlösa hemligheter som bara cinematografin kan lyfta fram.” Film kan vise fram, sannsynliggjøre, skape gjenkjennelse og utfordre.

Men film har også potensielt konserverende krefter i seg. Film kan både sementere kjønnsroller, og åpne opp vår forståelse. Mange actionfilmer viser en stiv fortolkning av det maskuline, som Rambo-filmene. Men det finnes også eksempler på actionfilmer som kan utfordre oss, som Kill Bill-filmene, som viste en kvinnelig actionhelt.

Kan strømmes på Blockbuster og iTunes store og andre steder

Kan strømmes på SF Anytime og Prime Video

Det er ofte lettere å finne gode fortellinger om uvanlig kjønn når det gjelder kvinner, som i Offside. I denne iranske filmen følger vi en kvinne som prøver å komme inn på en VM-kamp i fotball, noe som kun er tillatt for menn. Menn bryter ikke like ofte kjønnsrollemønster på film. Når de gjør det, er det ofte i komedieform – som i Paternity Leave. I denne filmen blir en mann, som er samboer med en annen mann, gravid.

  • Trailer for Offside (Jafar Panahi, 2006):

Kan strømmes på iTunes store

  • Trailer for Paternity Leave (Matt Riddlehoover, 2015):

Kan strømmes på SF Anytime og Prime Video

Det mest utfordrende vi finner om kjønn på film i vår tid er kanskje kjønn i bevegelse, transefilmer – filmer om uklar kjønnsidentitet. Det kommer mange slike filmer for tiden.

En tidlig film er Et år med 13 måner. Den er et eksempel på omkostningene med å bryte kjønnsmønstre. Det samme kan sies om to nyere filmer, selv om vi her også blir kjent med transkarakterenes styrke. En fantastisk kvinne er chilensk, og hovedrollen spilles av Daniela Vega, som selv er transperson. Girl er belgisk, og her er hovedrolleinnehaveren ikke trans, noe deler av transemiljøet har stilt seg kritisk til. Filmer som Et år med 13 måner har banet veien for filmer som i større grad utforsker uklare kjønnsgrenser og forteller om flere sider av saken.

  • Presentasjon av Et år med 13 måner (Rainer Werner Fassbinder, 1978):
https://www.youtube.com/watch?v=FI3cVWdr7qQ

Kan strømmes på Prime Video

  • Trailer til En fantastisk kvinne (Sebastiàn Lelio, 2017):

Kan strømmes på SF Anytime og Canal Digital

  • Presentasjon av Girl (Lukas Dhont, 2018):

Kan strømmes på Blockbuster, iTunes store, SF Anytime og Prime Video

I TV-serien Pose er transetemaene i mye større grad knyttet til glede og stolthet – og til å vise fram, til å posere. Serien utmerker seg også ved at transpersoner har de fleste rollene og at staben også omfatter mange transer.

  • Trailer til Pose (Ryan Murphy, Brad Falchuk, Steven Canals, 2018):

Serien kan sees på HBO

Til sist:

De to filmene som regnes som de aller første spillefilmene om homofili er A Florida Enchantment og Anders als de anderen (Forskjellig fra de andre). De kan begge sees i sin helhet på Youtube. For den sistnevnte er riktignok noen deler gått tapt fordi nazistene prøvde å kvitte seg med den da de kom til makten i Tyskland i 1933.

Se flere tips i bacheloroppgave til Maria Strømman Berteig som ligger lagret under studentoppgaver

Cena, J. C., Pedersen, L. B. H. & Børfjord, F. N. (Regissører). (2014). Kjærlighet, Ung i 2014: NRK.

Engeseth, N., Artemis, M. S. & Hoel, M. (Regissører). (2017). Lisenskontrolløren – Kjærlighet [TV]: NRK.

Fjeld, W. (2002). Veileder til opplæringsprogram «Utviklingshemmede, samliv og seksualitet». Hedmark: W. Fjeld.

Fjeld, W. & Zachariassen, P. (2002). SexKunn testen : et tilpasset hjelpemiddel for kartlegging av kunnskap om seksualitet og samliv : Instruksjonshefte. Ottestad: Habiliteringstjenesten for voksne funksjonshemmede i Hedmark.

Fluge, S. S. & Kjoberg, T. S. (Regissører). (2017). Barn må få vite. Informasjonsfilm om overgrep: Nettportal for psykisk helse.

Hiim, H. & Hippe, E. (2009). Undervisningsplanlegging for yrkesfaglærere (3. utg. utg.). Oslo: Gyldendal akademisk.

Imsen, G. (2014). Elevens verden : innføring i pedagogisk psykologi (5. utg. utg.). Oslo: Universitetsforl.

Kripos NCIS Norway (Regissør). (2018). Kjernekar: Du kan ikke skylde på fylla: Politiet.

NRK (Regissør). (2016). 13 minutter, Sexamen NRK.

Valberg, R. K. (Regissør). (2015a). Guttetiss Newton: NRK.

Valberg, R. K. (Regissør). (2015b). Jentetiss og mensen, Newton: NRK.

Valberg, R. K. (Regissør). (2015c). Sex og sånn, Newton: NRK.

www.ung.no. (Udatert-a). Hva vet du om kjønnssykdommer? Hentet 14. februar 2019 fra https://www.ung.no/quiz/?quiz=155

www.ung.no. (Udatert-b). Hva vet du om overgrep? Hentet 14. februar 2019 fra https://www.ung.no/quiz/?quiz=86