World Sexual Health Day!


Foto S. Kühle-Hansen
Foto S. Kühle-Hansen

Det finnes mange Verdensdager, og 4. september er viktig for seksuell helse. Seksualitet er en integrert del av et hvert menneskes personlighet i følge WHO og WAS og den blir påvirket av humør, alder, livsfaser, partnere, helse, kultur og mye annet.

Senere i september kommer en annen viktig dag: Verdens prevensjonsdag. Den markeres hver 26. september for å øke bevissthet rundt og kunnskap om prevensjonsmidler. Det er bare en generasjon siden kvinner for eksempel fikk tilgang til P-piller. For heterofile er det mye lettere å nyte egen og hverandres seksualitet når man vet at det ikke bli barn hver gang man har et samleie.

Seksualundervisning kan gi trygghet og i ytterste konsekvens bedre seksuell helse. I 2011 kom Tidsskriftet Sexologi med et temanummer om seksualundervisning. Det gir en viss oversikt over noen av de mange tiltakene som har skjedd i Norge. Siden da er det skjedd enda mer innen seksualundervisning. Tips oss gjerne om slike tiltak, både små og store: bøker, forskning, kampanjer og undervisningstimer. Alt teller! De er jo ment for å styrke den seksuelle helsen?