Kjønnslemlestelse forbudt i Nigeria!


NigeriaDen nigerianske presidenten Goodluck Jonathan undertegnet et lovforslag som skal forby kjønnslemlesting av jenter (FGM). Det nigerianske Senatet gjorde forarbeidet til lovforslaget i mai. Reell endring må være kulturelt, ikke bare politisk, sier Stella Mukasa. 

Mukasa er direktør ved The International Center for Research on Women. Hun understreker at det avgjørende er at vi skalerer opp arbeidet med å endre tradisjonelle kulturelle holdninger og synspunkter som støtter vold mot kvinner». Ifølge «The Guardian» s «analyse av 2014 FN-data, har en fjerdedel av kvinnene i Nigeria gjennomgått kjønnslemlestelse.

Mange nigerianske kvinner har lenge kjempet mot kjønnslemlestelse, som fjerner hele eller deler av en jentes genitalia, ofte i svært ung alder og uten jentas samtykke. Praksisen bryter med menneskerettighetene og fører til alvorlige helseproblemer, blant annet blødning, bakteriell infeksjon, åpne sår, infertilitet, svangerskapskomplikasjoner, smerter ved samleie og tilbakevendende urinveisinfeksjoner ifølge World Health Organization. Kjønnslemlestelse er ofte praktisert for å redusere seksuell lyst hos kvinner, i følge en rapport fra UNICEF.

UNICEF forteller at på verdensbasis har: «mer enn 130 millioner jenter og kvinner opplevd kjønnslemlestelse. Den skadelige praksisen er mest vanlig i 29 land i Afrika og Midt-Østen.

Med hjelp av kampanjer og organisatoriske tiltak for å stoppe FGM er det nå en tredjedel mindre sannsynlighet for tenåringsjenter å gjennomgå kjønnslemlestelse i dag enn for 30 år siden, rapporterer UNICEF.

Kilder:

http://nigeria.aplus.com/a/nigeria-bans-genital-mutilation?utm_campaign=i102&utm_source=a61196&so=9dTZAZW2N8HA8FKG8ZWX8f&ref=ns

http://qz.com/416627/nigerias-ban-on-female-genital-mutilation-is-a-big-win-for-womens-rights/

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2015/06/01/outgoing-nigerian-president-bans-female-genital-mutilation-in-one-of-his-last-acts-in-office/

http://www.buzzfeed.com/shyamanthaasokan/nigerias-president-signs-off-on-banning-fgm#.fa30LJjWE