Sykepleier får Amnesty-pris


Amnesty

Sykepleier Safia har i en årrekke holdt foredrag i Norge om blant annet kvinnelig kjønnslemlestelse. I år fikk hun Amnesty-prisen 2016 for sin innsats. Safia Abdi Haase kom til Norge i 1992. Hun utdannet seg og arbeidet mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap. Folk lytter til Safias foredrag, hun har opplevd alt sammen selv. Vet du nok om kjønnslemlestelse?

Sykepleierens mangeårige kamp mot overgrep, rasisme og fordommer har gjort henne til en betydningsfull ambassadør i kampen mot vold mot kvinner. Nedenfor noen utdrag fra artikkelen på Amnestys nettside.
Men det verste overgrepet skjedde da hun var bare ni år. Da tok moren henne med til en kvinne som skar bort de indre kjønnsleppene og klitoris, og sydde henne igjen uten bedøvelse. Ett år senere åpnet de henne og skar på ny, fordi de ikke var fornøyd med resultatet.

-Mamma kom til Norge i 2002, da var jeg ferdig utdannet sykepleier. Jeg spurte henne: «Mamma, hvorfor gjorde du det?» Hun svarte at hvis ikke, hadde jeg ikke klart å sitte i ro, jeg ville flydd etter menn hele tiden og blitt gravid utenfor ekteskap. Jeg spurte henne om ikke hun hadde lyst på pappa? Da hysjet hun på meg, men jeg forklarte henne at det nytter ikke å stoppe kvinners lyster, for lystene sitter i hodet.
«Da må du skjære av meg hodet», sa jeg. Og det mange ikke vet, er at klitoris fortsetter tre centimeter inn i kroppen. Det nytter ikke å bare skjære av tuppen. 

Ønsker du å lære mer om holdninger, seksualitet og overgrep?
Les emneplanen til dette nettbaserte studiet ved HiOA.