Kan menn voldtas?


Foto Stine Kühle-HansenPå den internasjonale Mannsdagen får vi anledning til å lytte ekstra til temaer som berører menn. I år har vi friskt i minne hvordan politisk rådgiver Atle Simonsen la seg flat etter å ha stått på scenen og fleipet om menn og voldtekt. Myten om at menn ikke kan bli voldtatt kan man avlive på flere måter, blant annet slik:

Myten om at gutter/menn ikke kan voldtas er bygget på blant annet manglende kunnskap om kroppen og hvordan den fungerer. Hvis en mann får ereksjon mens han blir voldtatt er ikke det et tegn på at han er med på det hele fordi en ereksjon kan skje spontant. Den er ikke viljestyrt. Selv om mannen sier «NEI, jeg vil ikke!» så kan hans penis bli erigert. En «stå» er med andre ord ikke et bevis på samtykke!»

Mange tror dessverre at en stiv penis er et tegn på lyst og samtykke, men det er den ikke. En ereksjon er verken synonymt med forelskelse eller samtykke. Her trenger vi å rydde opp. Kroppen har over 200 reflekser og seksual-refleksen er en av dem. Sammenlikn kne-refleksen og seksual-refleksen. Ved mekanisk stimuli kan et kjønnsorgan reise seg slik leggen vipper opp når knerefleksen blir mekanisk stimulert. Selv om du i hodet sier NEI, stopp! så vil det kunne fremprovoseres kroppslige seksuelle reaksjoner. Noen av guttene/mennene som blir voldtatt opplever ereksjon og orgasme mot sin vilje. Hvis de hadde lært at dette skyldes reflekser hadde det kanskje redusert skyldfølelsen og fått flere til å plassere skyld der den hører hjemme; hos overgriper. Men mange kan risikere å plassere skyld på egen kropp. Å føle at ens kropp er en foræder er en vond bør. Men, husk, en refleks er en refleks.

Det snakkes sjelden om hvor vondt det kan være at seksuelle reflekser skjer mot ens vilje. Når humorister fleiper om menn som voldtas så slenger de ofte på: «så heldig var han!».

Uansett hvor mye en gutt/mann skriker NEI, jeg vil ikke gjøre noe seksuelt med deg, kan kroppen hans altså reagere med både ereksjon og utløsning i en overgrepssituasjon, fordi kroppens reflekser er ikke viljestyrte. Dette er viktig og relevant å opplyse om slik at menn vet at de har ikke noe skyld hvis kroppen deres oppførte seg slik.

Vi ønsker at flere gutter og menn skal våge å betro seg etter overgrepserfaringer. Da er en av tiltakene å avlive myten om at en ereksjon er synonymt med samtykke.

Vi vet ikke hvor mange mørketall det er når det gjelder seksuelle overgrep mot gutter/menn. Det er flere grunner til det, blant annet at seksuelle overgrep mot menn har vært enda mer tabu enn seksuelle overgrep mot kvinner. Forestillingen om den hjelpeløse sexy kvinnen under den store kåte mannen har nærmest tatt monopol på vårt språk om seksuelle overgrep. En voldtekt handler i bunn og grunn verken om kjønn eller seksualitet, den handler om maktmisbruk og manglende empati for den andre. Seksuelle overgrep kan ramme alle, også menn.

Misbruker du din makt eller mister du din evne til å ta hensyn til den andre kan du krenke en annen persons grenser. Det er mange ulike måter en kan bli voldtatt; det kan skje oralt, vaginalt, analt eller med påtvunget massasje. En ung mann fortalte meg etter et foredrag at han hadde blitt truet til å ligge stille. Han hadde ikke villet politianmelde fordi han hadde fått utløsning under overgrepet. Han følte mye skam over å ha blitt tatt som en bruksgjenstand. Ingen ville trodd på meg, sa han. Jeg vet jo hvor lite jenter blir trodd når de har vært litt halvnakne. Å bli misbrukt, ledd av og i tillegg opplevd at kroppen svikter en, kan gjøre en maktesløs. Du blir fratatt ditt NEI. Du mister eierskap til egen kropp der og da. Det er et vondt tap. En gutt sa: «det er som om din egen kropp spytter på deg».

Hvordan bli venn med kroppen sin igjen, å gjenvinne eget eierskap til egen lyst? Noen klarer å reparere seg selv, andre må ha hjelp. Å snakke om et seksuelt overgrep kan aktivisere skammen. Hvis du ikke blir trodd kan det oppleves som et nytt overgrep. På nytt blir du fratatt eierskapet til kroppen og virkeligheten. Å bli fratatt kontroll kan ramme smertefullt.

Vi vet ikke hvor mange utsatte menn som har opplevd å bli mistrodd. Det er vanskelig å vite hvor mange menn som har opplevd voldtekt på kroppen når tabu og myter legger høye terskler for betroelser. Det krever mye mot å fortelle om seksuelle overgrep.

Du kan lese sitater fra andre voldtatte menn og rapporter på nettsiden til Voldtattmann.no.

Mer informasjon og hjelp kan du finne her på dinutvei.no.

Du kan også lære mer om hvordan forebygge seksuelle overgrep i denne videreutdanningen på HiOA.

Hør mer om temaet i VerdibørsenP2 den 19. november.